• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

22 Ekim 2016 16:36

Kargöl’ün Son Durumu Merak Konusu

Kargöl’ün Son Durumu Merak Konusu

Büyükşehir Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan geçtiğimiz aylarda devraldığı ve yıllardır atıl durumda olan Çubuk Karagöl Tabiat Parkı’nda,  doğaya zarar vermeden rekreasyon çalışmaları yapmaya başladı.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 2011 yılında tabiat parkı olarak tescillenen, yeşilin her tonunun hakim olduğu ve sonbaharda muhteşem bir görüntüye bürünen, Ankara’ya 70 kilometre uzaklıktaki   Karagöl’ü Başkentlilere yeni bir rekreasyon alanı olarak kazandırmak için göl çevresinde yoğun bir çalışma yürütüyor.

Karagöl’ün Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden, ilkbahar aylarında Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinden sonra, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yapılacak çalışmaları saptamak üzere, ilgili daire başkanlarıyla gölde incelemelerde bulunmuştu. Gökçek, burada, “Karagöl sil baştan ele alınacak.  İzcilik kampları bulunacak, yeni bir iskele yapılacak ve göl içinde kayıklarla gezinti yapılacak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, burası hem kış için hem de yaz için buraya rahatlıkla gelinip oturulabilecek güzel bir alan olacak” demişti.

Gökçek, bürokratlarına, 37 bin metrekare büyüklüğündeki dev alanda, işlevini yitirmiş olan drenaj sisteminin iyileştirilmesi, alanda bulunan konukevi, kır lokantası, mescit, wc ve diğer yapıların kapsamlı tadilatlarının gerçekleştirilmesi, göl çevresi yürüme yollarının stabilizasyonunun sağlanması, mevcut otoparkların düzenlemesi ve genişletilmesi, piknik ünitelerinin düzenlemesi, futbol sahası yapılması, giriş kontrol ünitesi tesis edilmesi, rekreasyon faaliyetleri ve doğa fotoğrafçıları için yüzer iskele yapılması gibi birçok çalışma yapılması talimatı vermişti.

“ÇALIŞMALAR, DOĞA KORUNARAK YAPILIYOR”

Gökçek’in talimatları sonrası harekete geçen Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Karagöl Tabiat Parkı’nda bozulmuş olan mevcut sistemlerin tadilatı ve kullanım yoğunluğuna yanıt veremeyen sosyal servislerin iyileştirilmesi, yaya yollarının yapılması yönünde çalışmalara başladı.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, alanda, gölün daha interaktif kullanılması amacıyla yüzer prefabrik bir iskele planlandığını, çalışmalar sırasında, gölün doğasını bozmadan, doğaya uygun malzemelerin kullanıldığını belirterek, “Tabiat parkına gelen ziyaretçilerin kullanımına uygun olması amacıyla, alanda, geçirimli ve doğal bir malzeme olan granit küptaş, döşeme malzemesi olarak seçildi” dedi.

KAMPÇILIK VE  İZCİLİK ÇALIŞMALARI YAPILACAK…

Göl çevresinde çadırlı kamp alanlarının da bulunacağını ve bu alanların ekolojik sisteme zarar vermeden ve bölgeye yük getirmeden kullanımının dikkate alındığını vurgulayan Bircan, bunun için en az riskli alanların seçildiğini söyledi. Bölgede kampçılık ve güvenli izcilik yapılacağını belirten Bircan, alanda yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

 “Tabiat parkında, sonbahar renklenmesindeki harmoni ve hiyerarşinin bozulmaması için bitkilendirme çalışması, göl aynasından uzak olan günübirlik kullanım alanında yapılacak. Piknik alanları, otopark yapılacak.

Alanda bulunan kır kahvesi de restore edilerek kapasitesi artırıldı ve ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde donatıldı. Bina tadilatında ahşap ve taş malzemeler kullanılarak, görsel peyzaj bütünlüğü sürdürüldü. Bunların yanı sıra yeni tuvaletlerin inşasına başlandı, eski tuvalet de tadilattan geçirilecek, ayrıca bir mescit yapılacak” dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.