Çubuk’un Mevsimlik İşçileri Geri Dönüyor
Çubuk’a Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yaz aylarında salatalık toplamak için gelen mevsimlik işçiler, bu yıl yaşanan dolu ve sağanak nedeniyle yaklaşık 850 dekar alanın zarar görmesi sonucu, memleketlerine erken dönmek zorunda kaldı.
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinden salatalık tarlasında çalışmak için 9 çocuğuyla Ankara’ya gelen Hasan Kısak (58), yaptığı açıklamada, her yıl çalışmak için geldiği Çubuk’ta bu yıl kazançlarının yol ve yemek parasına ancak yeteceğini söyledi.
Her yıl yaklaşık 70 gün çalıştıkları salatalık tarlalarında bu yıl çalışma sürelerinin 40 günü geçmeyeceğini ifade eden Kıslak, “Zor şartlarda ekmek paramızı kazanmak için geldiğimiz Çubuk’ta yaşanan olumsuz hava şartları üreticilerle birlikte bizi de etkiledi. Üretici istediği verimi alamadı. Salatalıklar erken kurudu. Bu yıl bizde erken memleketlerimize gitmek zorunda kalacağız” dedi.
12 çocuk babası Sinan Geniş (54) de zor şartlarda hayatlarını sürdürdüklerini belirterek, çok para kazanmak için çok çocuk yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Geçim sıkıntısı nedeniyle çocuklarını okutamadıklarını anlatan Geniş, bölgelerinde çalışacak iş buladıkları gerekçesiyle Çubuk ilçesine çalışmaya geldiklerini belirtti.
Geniş, “Beş kız yedi oğlan olmak üzere toplam 12 çocuğum var. Bizim memlekette az çocuğu olanı kınarlar. Ayrıca ne kadar çok çocuk, o kadar çok kazanç demektir. 12 çocuk, iki de hanımla toplam 15 kişi çalışıyoruz. Burada kişi başına 22 lira kazanıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır biz buraya geliyoruz. Her yıl çalışmak için memleketten daha fazla kişiyle Çubuk ilçesine geliyorduk. Ancak bu yıl umduğumuzu bulamadık. Dolu nedeniyle birçok aile iş yapamadan gitmek zorunda kalırken, bazıları da tanıdıklarının yanlarında çalışmaya başladı. Çalışma sürelerimiz kısalırken, kazançlarımız düştü. En büyük çocuğum 20 yaşında, en küçük çocuğum 7 yaşında. Çocuklarımın arasında okula giden sadece 7 yaşındaki Hasan” diye konuştu.
Geniş, “Kurduğumuz naylon çadırlarda yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. 10 ailenin kaldığı yerde sadece bir banyo bulunuyor. Bu nedenle banyo yapabilmek için herkes sıraya giriyor” dedi.
Çadır kentte lisede okumaya devam eden üç kızdan biri olan Sakine Salvacı
(18) da salatalık tarlasında sabah erken saatlerde başlayıp, akşam geç saatlere kadar devam eden çalışması karşılığında kazandığı parayı üniversiteye hazırlık için dershaneye vereceğini söyledi.
Salvacı, “Kardeşim ve ben okumak için çalışıyoruz. Benim bu sene üniversiteyi kazanabilmem için dershaneye gitmem gerekiyor. Okuyup öğretmen olmak ve bu hayattan kurtulmak istiyorum” diye konuştu.