Bobinaj Ustasının Büyük Başarısı
Çubuk’ta yaşayan ve mesleğe çırak olarak başlayan Halil Aksu (43), tonlarca ağırlığındaki elektrikli motorların bobinlerinin imalatını yaparak fabrikalara satıyor.
Halil Aksu, yaptığı açıklamada, Çubuk Zahireciler Sitesi’nde bulunan küçük iş yerinde büyük elektrikli motorların bakım ve onarımlarını yaptığını belirtti.
İlkokul mezunu olduğunu ve bir elektrikçide çırak olarak mesleğe başladığını ifade eden Aksu, kendi çabalarıyla öğrendiği bilgisayar programları ve araştırmalarla da orta gerilimli motor bobini üretimine başladığını söyledi.
İlçede “Bobinaj Üstadı” olarak tanındığını ifade eden Aksu, “Çağın gerekliliği olan bilgisayarı öğrendim ve internette sürekli dev motorların bobinaj sarımı ve üretimiyle ilgili araştırma yapmaya başladım. Çünkü bu işi Türkiye’de yapan firma sayının 7 tane olduğunu biliyordum. Bunlar da bakım ve onarıma yetişemiyorlardı. Bu nedenle bu sektörde ülkemiz dışa bağımlıydı. Almanya’dan, İtalya’dan, Fransa’dan ve ABD’den bakım ve onarım için geliniyor veya tamiri yapılamadığı için yeni motorlar alınıyordu. Bu nedenle büyük açık olan bu sektöre adım atmaya kara verdim” dedi.
İlk üretimlerini ASKİ’ye 2 yıl önce yaptığını bildiren Aksu, ilk dükkanını 1991 yılında açtığını, yaklaşık 2 senedir de Türkiye’nin önde gelen fabrikalarının ve kuruluşlarının elektrikli motorlarının bakım ve onarımlarını yaptığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orta gerilim motorlarının bobini ile asenkron motorların bobinajı ve bobin imalatını da kendim yapıyorum. 1991 yılına kadar bu işlemi bizim yaptığımız gibi güç sınırlaması olmadan Türkiye’de yapan yoktu. Şu anda da benimle birlikte Türkiye genelinde bu işlemi yapan sadece 8 firma bulunuyor. Bunların 4’ü İstanbul’da, 2’si Ankara’da, 1’i İzmir’de ve 1’i de Kütahya’da bulunuyor.
Bu alan Türkiye’de büyümeye ve gelişmeye açık bir sektör. Daha önceleri fabrikalar bakım ve onarım için yurt dışından firmalarla çalışıyordu. ya da arızalandığı zaman makinelerin yerine yenisini alıyordu. Bu da firmalara çok büyük ekonomik getiri demekti. Şu an gördüğünüz bu makine yaklaşık 250 bin Avro. Bunun bobinaj sarımı ise yaklaşık 40 bin Avro’ya yapmaktayız. Eğer biz bunu yapmasak fabrika 250 bin Avro verip yeni bir makine daha alması gerekiyor. ya da yaklaşık 100 bin Avro verip yurt dışında yaptırması gerekiyor.”
Kısa süre içinde birçok fabrikadan ve OSTİM’den tamirat için elektrikli motorlar geldiğini anlatan Aksu, özellikle de Arap ülkelerinden teklifler aldıklarını ancak yetişmiş eleman ve sermaye eksikliği nedeniyle teklifleri geri çevirdiğini kaydetti.
İş yerinin Çubuk’ta olması nedeniyle teklif verdiği büyük firmaların önce gelip iş yerini incelediklerini ve yaptıkları makinelere baktıktan sonra kendileriyle çalışmaya karar verdiklerini ifade eden Aksu, “Şu an da ASKİ’nin, C.P.Yem Fabrikası’nın, Doğadan Çay, Vilsan, Samur Halıları, Doruksan, Makine Kimya ve birçok çimento fabrikasının motorlarının bakım ve onarımını yapıyorum. Bu makinelerin her biri tonlarca ağırlıktaki makineler. Bizim en büyük dezavantajımız Çubuk’ta olmamızdır. Namımızı duyanlar veya teklif verdiklerimiz önce inanamıyor ve iş yerimize gelerek, önce inceliyor daha sonra da bizle çalışmaya başlıyor. Bir diğer dezavantajımız da bu konuda yetişmiş eleman bulmakta zorlanmamız. Yetiştirdiğimiz elemanlar belirli süreden sonra giderek kendi iş yerlerini açıyor” diye konuştu.
KOSGEB’den ve Ankara Kalkınma Ajansı’ndan kendilerine destek olunmasını isteyen Aksu, bu destekler tanındığında istihdam alanları açabileceklerini de söyledi.
haberler.com