İngiltere’de çocukların karşı karşıya olduğu en büyük tehlikenin, yetişkinlerin bencilliği olduğu öne sürüldü.
Çocuk Derneği adlı sivil toplum kuruluşunun üç senelik çalışmasının ürünü olan rapora göre, kişisel başarı peşindeki yetişkinlerin agresif tavırları, çocukluğun güzel geçmesini engelliyor. Rapor “Güzel Bir Çocukluk – Rekabet Çağında Değer Arayışı” başlığını taşıyor. Buna göre günümüz toplumunda kişisel mutluluk, çocukların iyiliğinden önce geliyor.
Raporun baş yazarı olan İşçi Partili Lordlar Kamarası üyesi Lord Richard Layard, “Kişisel özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkı pekçok faydayı beraberinde getirdi” diyor.
“Ancak İngiltere’de (…) terazinin ibresi şaştı.”
Bir diğer katılımcı olan İngiltere Başpiskoposu Rowan Williams da toplumun çocukların gereksinimlerine kulak tıkadığını, duygusallık ve panik yüzünden onlarla ilgili meseleleri tartışmanın imkansız hale geldiğini savunuyor.
Rapordaki uzun öneriler listesinde bazı sınavlara son verilmesi, okullara derece verilmesinden vazgeçilmesi, 12 yaşından küçükleri hedefleyen reklamların tamamen yasaklanması, ilişkileri sallantıda olan anne babalara bedava psikolojik yardım verilmesi, ebeveynlerin çocuklarına bakmak üzere evde kalmasının kolaylaştırılması gibi öneriler yer alıyor.
Ancak bazı bulgu ve öneriler, hayli tartışma yaratacak cinsten.
Raporda bazı araştırmalara dayanılarak anne ve babası boşanmış olan çocukların, hala birlikte olan ailelere kıyasla, okulda başarı şansının yarı yarıya azaldığı, davranış bozukluklarının ve depresyonun arttığı öne sürülüyor.
Ayrıca annelerin çalışmasının, çocuklara zarar veren unsurlardan biri olduğu belirtiliyor.
Bir başka öneri ise anne-babalara sorumluluklarını hatırlatmak üzere, nikah töreni benzeri resmi doğum törenleri düzenlenmesi olduğu belirtiliyor.