• mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

28 Mart 2009 19:38

Belediyeler Neden Kaynak Suları Harcı Almıyorlar?

ahmet-yal1 Çubuk Platformu Başkanı Ahmet Yalçın kendisi küçük ama değeri büyük bir konuya değinerek Belediyelere teklif sunuyor.

Tüm Belediyeler emlak, çöp ve tabela vergisi alırlar ancak nedense alması gereken diğer vergilerden kaynak suları harcı almazlar. Bu sorunun cevabını ararken, belediye gelirlerini yetkililere sorduk. Yetkililerden alınan bilgilere göre; Belediyelerin öz gelirleri olarak adlandırılan, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasasının içerisinde İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi vb gibi Kaynak Suları Harcı’nın da olduğu belirtildi.

Yer altı kaynak suları harcı konusunda yetkililerden aldığımız bilgilere göre; 5237 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda Kaynak Sularından alınacak Resim olarak düzenlenmiş bulunan bu mükellefiyet, Kaynak Suları Harcı olarak yeniden tedvin edilmiş ve harcın konusunu belli eden bu maddeye göre, özel kaplara doldurularak satılacak olan kaynak sularının belediyelerce denetlenmesi ve kaplara özel işaret konulması harca tabi tutulduğu ifade edildi.

Belediyeler gelir kalemlerinde olan vergilerin büyük bir çoğunluğunu alırken bazı vergileri de almıyorlar. Belediyelerin son zamanlar da gelirlerinde düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken Çubuk Platformu Ahmet Yalçın, belediyelerin sabit gelirlerinin yanında her yörenin her bölgenin kendine has gelir kalemlerini de etkinleştirmeleri gerektiğini belirtti. Doğal kaynaklardan elde edilecek gelirlerin belediyeler için önemli bir gelir kalemi olduğunu kaydeden Yalçın,’’ Mesela biz kendi ilçemize bakacak olursak, Çubuk ilçesinin de herkesin bildiği İller Bankasından alınan pay dışında; çöp vergileri, emlak vergileri, tabela vergileri bulunmaktadır. Bu gelirlerin dışında ilçemizde bulunan kaynak sular da var. Kaynak sularından belediyeler belli bir harç almaları gerekiyor. İlçemizde 2 tane kaynak suyu işletmesi var. Bunlardan birisi Sarp Su, diğeri de Sağlık Su adı altında memba suyu imalathaneleridir. Her ne kadar suyun kaynağı orman köylerin de olsa da, fabrikaları yani şişeleme ve paketleme alanları belediye sınırları içerisindedir. Belediye gelirlerinin 2464 sayılı kanununa göre bu memba suları önemli bir gelir kaynağınıdır. Bize göre belediyemiz bu kaynağı değerlendirmelidir’’ dedi.

Dünyada söz konusu olan küresel ısınmanın da gündem de olduğu son yıllarda memba sularının fazlasıyla tüketildiğine vurgu yapan, Yalçın, ’’Barajlardan temin edilen suların kirliği de ayrı bir konu bunlar arıtma tesisin de arıtılıyor ama vatandaşlar memba sularına yönelmiş durumda. Dolayısıyla kaynak suları da daha çok tüketiliyor. İlçemizde bulunan kaynak suyu fabrikaları Türkiye’nin her tarafına ürettikleri suyu pazarlaya biliyorlar. Yetkililerle görüştüğümüz kadarıyla Çubuk belediyesi şuana kadar bunlardan gelir elde edememiş. Ancak konu ile ilgili bu dönemde Çubuk Belediyesi bir girişim de bulunmuş ama buna rağmen herhangi bir gelir elde edememiş. Firmalar kanunda bulunan boşluktan yararlanarak belediyeyi mahkemeye verdiği belirtiliyor. Bu ilçenin gelir kaynağıdır ve bu kaynağın belediyeye kazandırılmasını biz Çubuk Platformu olarak istiyoruz. Öncelikle belediyenin sorumluluğudur fakat Çubuk platformu olarak da bu konuyu takip ederek vatandaşı bilinçlendirmek durumundayız. Belediyenin bu konuda ki girişimlerine destek olmak zorundayız ve seçimlerden sonra yönetime gelecek olan belediye başkanının da bu konuya sahip çıkmasını istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

Bu konunun sadece Çubuk Belediyesinin sorunu olmadığını ifade eden Çubuk Belediye Başkanvekili Halil Soba, ülke genelinde aynı sorun ile tüm belediyelerin karşı karşıya olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:’’Belediyelerin alması gereken ve gelir kalemlerinden olan Kaynak Suları Harcı ne yazık ki alınamamaktadır. Belediyemiz bu konuda girişimde bulunmuşsa da konu mahkemeye intikal etmiştir. Mahkemenin sonuçlanmasını beklemekteyiz’’ dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.