Ankara Oto Sanatkarları’nı Bakan Çiçek Ziyaret Etti
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Oto Sanatkarı esnafı ile toplantı düzenledi.
Toplantıya katılan Oto esnafı sıkıntılarını tek, tek anlattılar. Torba yasasından, bağkur’a kadar emeklilik yaşından yıpranma hakkına kadar esnafın sorunları masaya yatırıldı.
İlk konuşmayı Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu aldı; Yıllardan beri çözülmeyen sorunlarımız var. Bu sorunlar çözülmediği gibi her yıl bir sorun daha ekleniyor. Bu sadece Ankara’nın değil Tüm Türkiye’nin sorunudur.
Özellikle son yıllarda sigorta şirketleri ile yaşadığımız sorunlar esnafı zor duruma sokmuştur. Sigorta şirketlerin esnaf üzerindeki dayatmaları var. Sanayideki esnaflarımız gelen kazalı aracı onarımı yaparken nasıl kaliteli yaparım gayreti içindeyken Sigorta şirketleri yan sanayi parça veya tedarik parça vermektedir. İşine geldiği gibi aracı Yetkili servislere yönlendirmektedir. Diğer bir yandan kendi işçiliğimizin ücretini belirleme noktasına gitmiştir.
7 yıldır esnafım bu sorunlarla ayakta kalma mücadelesinde. Sigorta şirketleri ise 7 yıl sonra zarar ettiklerini açıkladılar. Biz işçilikleri bedavaya yapsak bile sigorta şirketleri yine zarar edecekler. Zararlarını esnaf da arıyorlar. Yaptıkları yaptırımları sigorta poliçelerinde yer alıyor.
1 yıl önce hazine müsteşarlığında toplantı gerçekleştirdik. Toplantı sonucu komite kurulması kararı alındı. 2 ay öncede tekrar hazine müsteşarlığında toplantı yaptık. Yine komite kurulması kararı alındı. Bazı bürokratların küçük esnafın sorunları ile ilgilenmemesi büyük sermaye grupların çıkarları doğrultusunda çalışması bizleri üzmektedir.
Bunlar bizim servetimiz. Bu sorunlar yetkili servislerde yaşanmıyor. Yetkili servislere tanınan hakları küçük esnafa da tanınmasını istiyoruz. Garanti kapsamındaki araçların bakım onarımı yetkili servislerde yapılırken küçük esnafımızda yapılmıyor. Bu konuda gerekli düzenlemenin yapılıp küçük esnafında bakmasını istiyoruz.
8 yıllık ilköğretimden sonra sanayi sitelerinde çırak olarak çalışacak eleman kalmamıştır. Gelecekte bu mesleği devam edecek nesiller yetişmesi için sanayi sitelerin içine meslek okullarının açılmasını istiyoruz.
Şaşmaz sanayi sitesi girişinde yol kenarlarına kamyoncular park etmektedir. Yasal olarak yasak olduğu halde bir türlü kaldırılması noktasında çalışma yürütülmüyor. Sanayi sitelerine giriş yapan müşterilerimiz ve üyelerimiz bu kamyonlar nedeni ile kazalarla karşı karşıya kalmaktadır.
Bilindiği üzere 2004 yılında sanayi sitelerin şehir dışına taşınma sürecinden bu yana 7 yıl geçmesine rağmen eski sanayi sitelerinde kaçak çalışanlar var. Bizler bütün yükümlülüklerimizi yerine getirirken kaçak çalışanlara göz yumulmaktadır.” dedi.
Bakan’dan Oto Sanatkarına Destek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “”Dikkat ederseniz, vatandaşın karşısına siyasetçiden başka çıkan olmaz. Ne Hazine Müsteşarı gelir hesap verir, ne filanca müdür gelir hesap verir. Ama işte millet memuru değil, devlet memuru olunca zaman, zaman onlarla ilgili şikayetler de bizim üzerimizde. Onun için demokrasi önemlidir. Vatandaş kimi istiyorsa iş başına getirir, kimi istiyorsa götürür. İnsanlar da kalmak istiyorsa gereğini yapar.
Demokrasi dediğimiz şey sadece milletvekili, belediye başkanı seçiminden ibaret değil. Başlangıçta demokrasiler temsili demokrasi şeklindeydi. Günümüzde ise katılımcı demokrasi ön plandadır. İster birey olarak, ister bireylerin mensup olduğu meslek kurumları olarak, onlar da demokrasinin bir parçasıdır. Sizlerde odalar var, sizin bağlı olduğunuz bir çatı kuruluşu var. İllerde, ilçelerde şubeler var. Meslek kuruluşlarına göre oluşmuş odalar var, bunlar da demokrasinin vazgeçilmez unsurları. Dernekler var, vakıflar var… Bunlar iyi görev yapmaları durumunda demokrasiye katkı sunan kuruluşlardır.”
Kendi derdi ile uğraşmayan diğer ülkelerin derdi ile uğraşan meslek odalarından bahseden Çiçek ; “ kanun tasarısı hazırlanırken bu kuruluşları hiç görmeyiz. Uzun süre Meclis’te olan bir arkadaşınız olarak ifade edeyim, biz en az maddeli, en az kesimi bile ilgilendiren bir kanunu çıkarırken en az 60 kuruluşa göndeririz. Biz böyle bir taslak hazırlıyoruz, siz bu konuda ne diyorsunuz diye sorarız. Sizi temin ederim yüzde 90’ından iki satır yazı bile gelmez. Bunun ispatını her yerde yaparım. Biz istiyoruz ki bu tür düzenlemeleri yaparken herkes görüşünü söylemesini istiyoruz” dedi.
Başkan Arslanoğlu’nun anlattığı sıkıntılar için, üzerine düşen görev yetki alanında Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ile ister kendi makamında isterse odaya getirip sizlerin karşısına çıkarıp soruları yanıtlama noktasında toplantı ayarlayacağını vurgulayan Çiçek, diğer sıkıntıların yerel yönetimlerle olduğunun altını çizdi.