Çubuk’a Yeni Bir İş Kapısı Açıldı
Ankara Kalkınma Ajansı ve Çubuk Kaymakamlığı tarafından yürütülen “Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Eğitim Projesi” kapsamında yeni sera kuran çiftçilere yönelik eğitim çalışması başlatıldı.
Çubuk Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda verilecek ve 5 gün sürecek eğitim çalışmasını Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Demir verecek.
Yaklaşık 40 çiftçinin katıldığı eğitim çalışmasının açılış konuşmasını yapan Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, yaklaşık 7 aydır tarım ekibiyle örtü altı yetiştiriciliği konusunda çalıştıklarını söyledi.
Seracılığın geliştirilmesi ve bölgede seracılığın önemli bir geçim kaynağı haline getirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahin, bu çalışmalardan birinin Kalkınma Ajansı ile yürütülen seracılığın geliştirilmesi için eğitim faaliyetleri olduğunu kaydetti.
Seracılık yapmak isteyenlere ve üreticilere yönelik teknik destek programı kapsamında yürütülen çalışmadaki amacın geçimini tarımla sağlayanların kazançlarını artırmak olduğunu vurgulayan Şahin, “İlçemizin ekonomisi tarıma dayalı bir ekonomidir. Bizler burada üretilen ürünlerin sayısının artırılmasını ve üretilen ürünlerin geliştirilmesini sağlanmak istiyoruz. Bu kapsamda sebze yetiştiriciliğini ve örtü altı yetiştiriciliğini teşvik etmek istiyoruz. Ayrıca belki ilçede yeni bir anlamdır süs bitkileri kapsamında seralarda kurmak istiyoruz. Bunları neden yapıyoruz- Neden bu tür tarımsal faaliyetlere girmek istiyoruz- Tabi biliyorsunuz Büyükşehir’e dahil olmamızdan dolayı ilçemizin ova kısmı hayvancılığa artık kapalı bir konuma geldi. Biz burada toprağında verimli olmasını dikkate alaraktan daha fazla gelir getirici tarımsal faaliyetleri yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.
Sebze seracılığı konusunda 8 çiftçiye yeni sera yapıldığını anlatan Şahin, iç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiricilerinde ise 10 üreticiye sera yapacaklarını kaydetti. Tarım İlçe Müdürlüğü çalışanları ile kendilerine eğitim konusunda destek olan Ankara Üniversitesine teşekkür eden Şahin, “Umarım bundan sonra Çubuk örtü altı yetiştiriciliğinde sebzede ve çiçekçilikte ismini duyuran bir ilçe olur” diye konuştu.
Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde verimli olabilmek için nasıl hareket edileceğini anlatan Prof. Dr. Köksal Demir, seracılığın amacının normal tarım mevsimleri dışında havaların soğuk olduğu dönemlerde de ürün yetiştirmek olduğunu söyledi. Seracılığın en önemli sorununun ısıtma maliyeti olduğunu vurgulayan Demir, “Örtü altı sebze yetiştiriciliğinin açık tarla şartlarında yapılan yetiştiriciliğe göre her bakımdan kalite, birim alandan yüksek verim ve yüksek gelir avantajlıdır” dedi.