TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara banliyö hatlarını metro standardına ulaştıracak ”Akıllı” trenlerin deneme seferlerine başladı.
Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, günlük taşıma kapasitesini yüksek oranda artırması beklenen ve BAŞKENTRAY Projesi kapsamında kullanılması planlanan yeni elektrikli tren setleri, başlangıçta iki hatta mevcut raylarda hizmete girecek. 7’si Güney Kore’de, 25′i Türkiye’de üretilecek 32 trenden 7’sinin yapımı tamamlandı. Bunlardan 3 tren setinin sertifikalandırılması için gereken testler ile deneme sürüşleri Güney Koreli yetkililerce Sincan-Kayaş hattında yapılmaya başlandı.
Saatte 140 kilometre hız yapabilen akıllı trenler, mevcut banliyö tren raylarında 120 kilometre hızla hizmete girecek. BAŞKENTRAY’ın faaliyete geçmesiyle yeni trenlerde ”hız ayarı” yapılması öngörülüyor. Testlerin tamamlanmasının ardından Ankara banliyösü, ”Akıllı” trenleriyle metro konforuna kavuşacak.
YENİ TRENLER
Yeni tren setlerinde uçaklardaki gibi karakutuların yanı sıra elektronik güvenlik sistemleri ve engelli vatandaşlar için hazırlanmış özel bölümler bulunuyor.
Akıllı trenler, 170 koltuk, 3 tekerlekli sandalye bölümü ve 574 ayakta yolcu olmak üzere toplam 747 kişiyi taşıyabiliyor.
Aralarında geçiş imkanı bulunan 3′er vagondan oluşan trenler her iki taraftan kumanda edilebiliyor.
Her yanında kameralar bulunan yeni trenlerde ”Kapalı Devre Televizyon Sistemi” yer alıyor.
Dahili telefon, klima, otomatik kapı, anons ve görsel yayın sistemi gibi teknik özellikleri barındıran akıllı trenlerde her üç vagonun ön kısmında elektronik yolcu bilgilendirme panoları bulunuyor.
Tren setlerinin tümünün bu yıl Ağustos ayında tamamlanması öngörülüyor.
Sincan-Kayaş ve Ankara-Sincan hatlarında kullanılacak modern banliyö trenlerinin üretim ihalesini ROTEM-MİTSUI iş ortaklığı kazanmıştı. Tren setlerinin toplam 139,8 milyon dolarlık finansmanı, Güney Kore İhracat ve İthalat Bankası ile Japonya Uluslararası İşbirliği Bankasından sağlanan düşük faizli kredilerden karşılanmıştı.