Başkent Ankara’nın Suyu İçilebilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’nın şebeke suyunun pırıl pırıl, tertemiz olduğunu belirterek, “Gönül rahatlığı ile içilebilir.” dedi.
Başkent’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2 ve Çamlıdere barajlarının tamamen yağmur ve kar sularıyla beslendiğini kaydeden Başkan Gökçek, şebeke suyunun çok kaliteli ve sağlıklı olduğunu bildirdi. Sertlik derecesi 10, 2 olan içme suyunun kalitesinin dünya standartlarının üzerinde olduğunu anlatan Gökçek, başkent musluklarından akan suyun ‘Fransız sertliği kalitesinde yumuşak su’ sınıfına girdiğini belirtti.
Başkan Gökçek, Türkiye’nin en büyük içme suyu arıtma tesisinin de Ankara’da olduğunu, İvedik Arıtma Tesisi’ne barajlardan gelen suyun modern yöntemlerle arıtıldığını ve abonelere aynı kalitede ulaştırıldığını söyledi. Gökçek, “Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ile Aski Genel Müdürlüğü’nce, Başkent’in yaklaşık bin 40 noktasındaki musluklardan alınan numunelerle içme suyumuz kontrol edilmektedir. Ankaralılar içme suyunu güven içerisinde tüketebilirler.” dedi.
“TESİSATINIZI KONTROL ETTİRİN”
Şebeke suyunun kalitesinin bina tesisatı veya depolar nedeniyle bozulabildiğini vurgulayan Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Eskiyen tesisatlar veya borularda oluşan paslanmalar musluklardan akan suyun kalitesini bozmaktadır. Bakıyorsunuz ki bazı konutlarda suyun lezzeti ‘sası’ tabir edilen türde biraz dilinizi burkuyor. Bunun nedeni de özellikle su depolarının temizlenmemesi. Depolar zaman içinde kirleniyor. Temizlik yaptırmayınca oluşan kirlilik, olduğu gibi musluktan akıyor. İkincisi, borular çok eski olabiliyor. Bina içi borularda oluşan paslanma suya sasılık veriyor, dolayısıyla lezzeti bozuyor. Bizim şehir şebekesinin, vermiş olduğumuz suda herhangi bir kalite noksanlığı yok. Çünkü şehir içi içme suyu borularının tamamı duktil borularla yenilendi. Arıtma tesisinde arıtılan su aynı kalitede vatandaşlarımıza ulaştırılıyor.”
“BAŞKENT’İN İÇME SUYU VÜCUT İÇİN GEREKLİ MİNERALLERİ DE BARINDIRIYOR”
Başkent’in içme suyunun diğer bir özelliğinin de içerisinde insan vücudu için gerekli birçok minerali barındırması olduğunu anlatan Aski?yetkilileri de şunları söylediler: “Vücudun ihtiyacı olan, özellikle çocukların ve yaşlıların kemik yapısı için büyük önem taşıyan kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum gibi birçok mineral, içtiğimiz suyla vücuda alınır ve vücudun ihtiyacının bir kısmı bu şekilde karşılanır. Piyasada satılan bazı sularda bu minerallerin miktarının düşük olduğunu görüyoruz. Ankara’nın içme suyunun kalitesi uzman tüm kurum, kuruluş ve üniversitelerce tasdik edilmiştir. Bu yüzden vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenli olan musluk suyunu içmelerini tavsiye ediyoruz.”
“ANALİZ SONUÇLARI İNTERNETTEN YAYINLANIYOR”
Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ile Aski Genel Müdürlüğü’nce, yaklaşık bin 40 noktadaki musluklardan alınan numuneler sürekli kontrol ediliyor. İçme suyu dünya standartlarındaki su, kalite ve kontrol laboratuvarlarında arsenik, mangan, amonyak, sülfat ve demir gibi maddelerin de aralarında bulunduğu 47 parametrede kimyasal ve bakteriyolojik analizden geçiriliyor. Analiz sonuçları, Aski’nin resmi internet sitesinde günlük yayınlanıyor.
İvedik Arıtma Tesisleri’ne gelen suyun birçok işlemden geçirildiğini kaydeden Aski yetkilileri, “Akreditasyonunu almış, son teknolojik cihazların kullanıldığı, alanında uzman deneyimli bir kadronun çalıştığı laboratuvarımızda dünyanın en gelişmiş ve en çabuk sonuç veren yöntemleri kullanılarak, içme suyunu her gün analiz ediyoruz.” dediler. Su kalite kontrol laboratuvarının teknik yeterlilik açısından uluslararası güvenilirlik de kazandığını ifade eden yetkililer, 1999 yılından bu yana TSE Yeterlilik Belgesi bulunan laboratuvarın Türk Akreditasyon Kurumu’ndan Akreditasyon Sertifikası aldığını dile getirdiler.
ANKARA İÇME SUYUNUN PARAMETRELERİ
Bulanıklık: Bulanıklık, estetik açıdan önemlidir ve suyun tadını etkiler. Sınır değerin üzerinde bulanıklık, sudaki tat bozukluğuna ve istenmeyen maddelerin varlığına işaret eder. Ankara’nın İçme suyundaki bulanıklık değeri çok düşük. Sertlik: Suyun tadını belirleyen en önemli parametrelerden biridir. Başkent’in içme suyunun 10, 2’lik (Fransız) sertlik değeri ‘Yumuşak Su’ sınıfına girmektedir. Piyasada satılan hazır suların sertlik değeri 1 ila 15 F.S arasında değişmektedir. Sülfat, Klorür: Suyun tadını etkileyen parametrelerdendir. Klorür, sodyum ile birlikte vücudun su dengesinde etkilidir. Özellikle hazım açısından önemlidir. Şebeke suyundaki sülfat, sınır değerden 10 kat, klorür ise sınır değerden ise 29 kat daha düşüktür. Sodyum: Vücut dokularını esnek tutar ve vücuttaki su miktarını ayarlar. Kalsiyum, Magnezyum: Kemik ve diş yapısının gelişmesinde etkilidir. Kansızlıkta ve sinirlerin adele hücrelerine nakledilmesinde önemli bir rol oynar. Özellikle çocukların ve yaşlıların kemik yapısında büyük önem taşımaktadır. Magnezyum ise sinirleri kas hücrelerine iletir. Ayrıca, bedenin sakin olmasını da sağlar.