Çubuk’ta tularemi hastalığına dikkat.
Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle fare popülâsyonunda meydana gelen artışların yaşandığına dikkat çeken yetkililer, özellikle köylerde yaşayan vatandaşların tularemi hastalığına karşı önlem alması gerektiğini belirtti.
Köy muhtarlarına çok büyük görevler düştüğünü vurgulayan yetkililer, kırsal kesimlerde bulunan içme ve kullanma sularında ait kaynak, kanal, boru ve depoların, bulaşmaları önleyecek şekilde ıslahının sağlanması, içme ve kullanma sularının klorlanması ile dezenfeksiyon işlemlerinde sürekliliğin sağlanmasına gibi önlemler alınmasını gerektiğini söyledi.
Yetkililer, şunları kaydetti:
“Tavşan Ateşi veya avcı hastalığı olarak da bilinen tularemi, Francisella tularensis adlı bakterinin yapmış olduğu bir hastalık. Tularemi hastalığı hasta hayvanların kirlettiği suların içilmesi, kullanılması veya bu sularla temas edilmesi ile bulaşabiliyor. Hastalık belirtileri, bakterinin alınmasından ortalama 3 5 gün sonra ortaya çıkıyor. Tularemi, çoğunlukla ani ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtilerle başlıyor. Bakterinin vücuda girdiği bölgelerde ise lenf bezlerinde şişmeler görülüyor. Genel olarak boğaz ağrısı ve boyunda şişlikler ya da göz kesesi iltihabı ile birlikte yine boyunda şişler oluşuyor” dedi.
Kendisinde hastalık belirtilerini gören kişinin en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğinin vurgulayan yetkililer, hastalığın antibiyotiklerle tedavi edilebilmekte olduğunu sözlerine ekledi.